Виважування риби. Робота з фрикційним гальмом котушки

0
2

Настає той довгоочікувана мить, на гачок нашої снасті сідати велика риба, заповітний трофей, ну, або, як мінімум – гідний екземпляр. Тонка сучасна снасть під загрозою. Вудлище гнеться в дугу, волосінь дзвенить. І досвідчений рибалка, все ж, перемагає! Бере рибу. Як використовувати ресурси снасті, як керувати вудилищем і гальмом котушки, щоб здолати велику рибу. Про це і піде мова зараз.

Отже, риба сіла на гачок. Риба велика. У цей момент, до речі, відключається весь світ – існують тільки: ви, снасть і сила в глибині. Найприємніший момент у риболовних будні. Тут важливо і кайф отримати, і не впасти в ступор.

Досвідчений рибак, не зважаючи на викид адреналіну, бере ситуацію під контроль і починає осмислену боротьбу, виважування, без різких рухів, без паніки і зайвого мандражу.

Що являє сучасна снасть? У 99% випадків – це вудилище з кільцями і котушка (як правило, безынерционная). Не залежно, це вудка, спінінг, фідер. Волосінь або шнур. Шнур не тягнеться, так що на нього не розраховуємо, як на амортизатор ривків риби; тільки на міцність. Волосінь кілька тягнеться, амортизує ривки.

Що рибалка може протиставить сильних ривків риби? А) Гнучкість вудилища в поєднанні з легкими скидами пензлем, коли напруга наростає. Б) Гальмо котушки.

Відповідно, короткий маневр риби, невелике притискання – відбивається легким рухом кисті руки вниз, як би віддача території. Протяжні ривки, маневри – це тільки до фрикционному гальма.

Важливо бути готовим до покльовки великої риби. А значить: гальмо котушки завжди повинен бути налаштований правильно, недожат!!! Це золоте, безапеляційне правило. Як налаштувати гальмо котушки. Чіпляємо гачок або блешню за дерево або іншу перешкоду на березі і тягнемо, як ніби вываживаем, вудлище під 45 град. і т. д. Добиваємося, щоб гальма спрацьовував при помірному зусиллі. Важливо саме так налаштовувати, а не просто тягнути волосінь у котушки, т. к. треба враховувати фактор тертя волосіні в кільцях вудилища. Так що, налаштовуємо так, щоб при раптовому сильному ривку, снасть не порвалася, а гальма почав здавати волосінь.

Але і надмірно послаблювати фрикціон не варто – буде слабка підсікання.

З приводу фрикціона важливий момент – це якість самої котушки і, власне, гальма. Гальмо може володіти різною чутливістю. Як правило, у дешевих котушок – чутливість ніяка; у досить дорогих, таких, як Daiwa, Shimano і. т. п. – просто відмінна. Якщо говорити про безінерційної котушки, то краще передній фрикціон, т. к. задній, при інших рівних, завжди менш чутливий при спрацьовуванні.

Ось, підсікли рибу. Тримаємо вудлище під кутом до горизонту. Регулюємо гвинтом фрикційного гальма зусилля віддачі волосіні. При посиленні ривків і опору – послаблюємо гальма; при ослабленні риби — затягуємо. Так втомлюємо рибу. Доводимо до берега або човна і беремо подсачком, руками, багром, затиском, хто на що здатний.

Ще декілька важливих моментів. Виважування може проходити на відкритій акваторії, а може і в небезпечній близькості від якихось перешкод, корчів, водоростей, наприклад. Тут рецепт один: якщо запас міцності снасті дозволяє – форсуємо виважування, відводячи рибу, відсікаючи їй можливості піти в коряжник. Якщо ні – риба напевно відведе снасть у міцне місце і там зійде.

Техніка викачування. Коли снасть досить міцна, а риба завзята і не бажає йти до берега або човна, то слід використовувати т. н. техніку викачування. Вудилищем тягнемо рибу на себе, доводячи кут майже до 90 градусів до горизонту. Потім досить різко опускаємо вудилище, майже до горизонтального положення. При цьому, обертом котушки моментально вибираємо слабину. І знову, на силу тягнемо рибу. І знову скидання. І так, поки риба не здасться і не наблизиться.

Пам’ятайте, що риба, побачивши човен, або відчувши наближення урізу води, підйом дна, може вчинити особливо запеклі фінальні ривки і піти. Так що, я завжди трохи послаблюють гальмо котушки на фінальній стадії боротьби, щоб відбити можливий вирішальний ривок. Така поведінка особливо властиво щуку.

Як брати рибу. Якщо є підсаку, то виставляємо його в воду, на скільки дозволяє рукоятка. Заводимо рибу в підсаку і коли та здебільшого виявляється над ним – підсаку піднімаємо. З досвідом навчитеся. Головне, не намагатися ловити рибу сачком, як метелика на сонячній галявині.

Варіанти взяття рукою, багром, затиском за нижню щелепу це приходить з досвідом. Якщо ловите з човна, раджу вчитися брати рибу саме підсакою. Ну і мати його завжди з собою. При ловлі з берега, або підсака (якщо до води не підійти) або рукою за зябра, очі і т. п.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here