Екстрім-видобуток наживки для зимової риболовлі Звіт

0
3

Субота, 16 лютого. Зрозуміло, за бортом мороз 15, слабкий вітерець. Вчора з вечора вирішили дістати свіжої наживки – мушлю піщанку. Вся надія на Саню, завзятого рибалки, любителя подорожей і дуже морозостійкого людини.

До 11 ранку прибули в бухту Абрек (місцеві називають її – «Крим». Ясно, що не той Крим, зед справа проходить в Примор’ї на Далекому Сході Росії). Тиждень тому практично вся вона була вільна від льоду – пройшов дощ і вітер викрали крижини в море, де вони й розтанули. А зараз крижини, немов гігантська луска, прибилися до берега і затягують в крижаний панцир узбережжі бухти. Ми вільно заїхали на лід на машині, так як на відстані приблизно 100 м від берега встановилася товщина льоду до 40 см, і лід дістає до дна. Трохи далі, на мілководді, в піску під ще зовсім «свіжими» крижинами ми і будемо добувати піщанку, одну з кращих наживок для наваги.

Саня умілими рухами натягує на себе гумовий комбінезон хімічного захисту і, озброївшись великою совковою лопатою, вступає в крижану воду. Бррр! Толя з бидончиком на великій крижині чекає порції донного піску, в якій може сховатися ракушка піщанка. Спочатку він орудує палицею, а потім, махнувши рукою на мороз та вітер, починає пальцями розгрібати мокрий пісок. Саня ж, як криголам, розбиває крихкий лід ногами.

Неглибоко – вода ледь сягає колін. А навколо – крижини, крижини, крижини… Незабаром на одній з них, найбільшою, де розташувався Толя, виросла ціла гора піску, пісочниця, прямо-таки. Саша ретельно прочісує лопатою піщане дно в пошуках наживки для наваги.

Вітер на морі посилюється, пориви досягають 8-10 м/с, вітер пробирає до кісток. Дивуюся загартуванню цього молодого чоловіка. Дай Бог йому здоров’я! Як-то раз, буквально на днях, рили мушлю цим же складом. Саня працював лопатою у воді, а Толю поривом вітру понесло до краю крижини – лід, наче скло. Якимось дивом він зумів загальмувати і не звалитися в крижану воду.

За півтори години риття вдалося набрати трохи більше половини бидончика черепашки. Її можна зберігати в морській воді не більше тижня, але при цьому бажано пару раз поміняти воду – черепашка дихає у воді. І тримати її треба на холоді, в холодильнику, але не в морозильній камері!

Все – наживка є. Хоч і добувати її довелося, як бачите, в дуже екстремальних умовах. Їдемо рибалити. Подивимося, що принесе нам сьогоднішня зимова риболовля.

У 13 годин прибуваємо в Рєчицю. Тут з дев’яти годин ранку вже Саша і Костя сидять над своїми лунками. З нетерпінням чекають нас, так як своя наживка у них закінчилася. А спіймали непогано, майже кожен по 3-4 кг наваги.

Я вирішила прогулятися вглиб бухти. Там, на відстані приблизно 1,5 км розташувалися сотні машин. Мене, людину, що приїхав з Європи, вражає, приємно дивує, такий повальний, навіть сказала б – божевільне (у хорошому сенсі!) інтерес до зимової риболовлі.

Якось прочитала в одній місцевій газеті фразу: «Зимова підлідна риболовля на Далекому Сході – явище масового фанатизму. Наркотик. За масштабом і розмахом своєму – рекордна місцева фішка.» Це точно – я є свідком цього.

Снують повз мене по льоду легкові автомобілі, міні-вантажівки, міні-автобуси самих різних мастей, проносяться часом на пристойних швидкостях. А рибалки, що сидять в них, стурбовані лише одним — у всіх немов на лобі написано одне питання: «Де краще клює риба? Де? ДЕ?» В глибині бухти навагу ловлять з 3-5 метрів. Ми вирішуємо залишатися на своїх місцях, з меншою глибини все ж легше ловити навагу.

Оглядаю панораму навколо – сопки, лід, далеко (приблизно в 2-х км) незамерзшее море. Краса! Що і говорити — природа тут чудова.

Повертаюся до місця стоянки машини. Толя зловив 35 наваг, є і великі екземпляри. У 16 годин сматываем вудки.

По грунтовці, що веде до траси, дорогу нам перебіг півник фазана. Задерши догори свій гострий чорний хвіст, він, бадьоро підстрибуючи, зник у заростях сухого очерету. І маса проїжджаючих повз машин його не лякає! Звикли птиці до такого сусідства з людиною.

Хочеться лише сказати: «Людина! Залишайся людиною завжди. Не губи красу, що поруч з тобою!»

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here