Самостійна заточка ножів льодобуру

0
4

Льодобур – основний інструмент для виконання лунок при зимової риболовлі. Пешня, все ж, поступається по популярності. Льодобур має пару ножів. Вони-то і забезпечують інструменту проходження льоду. Все інше – лише доповнення. Ножі, природно тупляться… Затупив ножі, можна купити інші просто поміняти. Так роблять багато зимники, які не хочуть зв’язуватися з заточенням. Але, є багато таких, які заточують ножі льодобура самі. Поговоримо про те, як точити ножі льодобура у домашніх умовах.

Спершу, декілька зауважень по ледобурам і по ножам, в цілому. Купуючи льодобур, бажано відразу купити 2-3 комплекти запасних ножів. Ви, тут же, в магазині, можете додати змінні ножі до вже встановлених, порівняти, ідентичні чи вони тощо

Якщо говорити про фізику процесу буріння лунки (Боже, як розумно звучить ;)), то тут може бути кілька ситуацій. Температура повітря сильно впливає на щільність льоду. Відповідно, у відлигу, коли на вулиці невеликий плюс, або близько нуля – лід, щодо, м’який; чим сильніше мороз, тим твердіше лід. Відповідно, ножі тупляться тим швидше, чим твердіше і глибше лід. Також негативно на гостроту ножів льодобуру впливає т. н. «лід з композитом». На мілинах, часто в лід вмерзает і пісок, фрагменти мулу, підводна рослинність з фрагментами піску або черепашнику. Якщо бурити в такому місці, або, чого доброго, встромляти ножі в дно, при завершенні лунки – ножі затупився швидше.

Ще раз повернемося до моменту залежності щільності льоду від температури. У відлигу, вітчизняні льодобури працюють добре. Можна помітить, що навіть гострі ножі льодобура починають різати гірше, коли лід твердіше (сильний мороз). Це можна виправити, змінивши кут ножів». Тобто зробити кути атаки більш гострими. Для цього, можна між ножем і, власне, буром, встановити шайби на гвинти, що ближче до осі бура.

Таким, налаштованим льодобуром буде простіше бурити лід на морозі. Тобто ви дивитеся прогноз. Якщо відлига – ножі в звичайному положенні; якщо суворий мороз – вкладаєте під гвинти шайби. Як-то так.

Не важко здогадатися, тепер, чому в імпортних бурів ріжучі кромки ножів мають фасонна профіль… Це щоб в різну погоду ножі врізалися в лід різними точками леза. Тому-то шведські і т. п. бури – поки нові, відмінно «оббуривают» наші в будь-яку погоду (плюс, вони зручніше в роботі; мінус — дорогі).

Тепер, власне, як заточити ножі для льодобура. Спершу, визначаємо, що ножі тупі. Ви це відчули того, що стало важче бурити лунки. Тепер, ще один маленький тест. Ножі льодобура повинні легко різати газету. Швидше за все, ваші, вже не ріжуть. Будемо повертати їм необхідну гостроту.

Перед заточкою ножі протираємо ганчіркою або серветкою, від всякого сміття, явно виступає іржі і т. п. В ледобурном ножі треба точити три поверхні: довгу різальну кромку, малу ріжучу кромку і тильну площину. З останнього і почнемо. Беремо плоский точильний камінь (саме плоский, досить новий, а не старовинне, вже вилизаний брусок…). Кладемо ніж тильній площиною на поверхню бруска і круговими рухами обробляємо.

Потім, аналогічно обробляємо основну і допоміжну ріжучі площині. Перевіряємо гостроту ножа на газеті. Все просто! Так і точать ножі льодобура у домашніх умовах, просто, на точильному камені.

Як ви зрозуміли – це інформація по заточенню ножів для вітчизняних льодобурів (Іжевських, Барнаульских та інших). Досвіду заточування імпортних, наприклад, шведських льодобурів у мене немає. Так, і там все набагато складніше, оскільки ножі мають складний профіль різальної кромки. Тому, шукайте інформацію в інтернеті…

Успіху в правки ножів і НХНЧ! ?

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here