Термос — один рибалки

5

Рибалка може проходити в не найбільш комфортних та теплих умовах… Найчастіше, ми вирушаємо на риболовлю пізньої осені, коли вже заморозки; ранньою весною і навіть взимку, відверті морози. Крім зовнішньої екіпіровки, з’являється бажання зігрітися зсередини і перекусити. Так от, пити для зігріву горілку на риболовлі – це не наш шлях! Для мене це два різних типу відпочинку – небудь з горілкою біля багаття під шашлики і т. п.; або рибалка без горілки. І тут, приходить рішення – використовувати термос з гарячим чаєм або кавою. Сьогодні величезний асортимент і за видами і за цінами. Який вибрати термос для риболовлі – це завдання!

Які вимоги пред’являються рибалками до термосу? Який об’єм? Матеріал? Які нюанси конструкції?

Обсяг… Якщо ви їздите на риболовлю один або удвох і на один день (кілька годин), то цілком підійде термос невеликого обсягу від 0.5 до 1 літра. Я використовую 0.75 л. Якщо ви їдете на машині, вас багато обсяг не такий критичний. Хоч термос на 3л киньте в машину і пийте всією компанією. Якщо ж рибалка піша, багато переходів по березі або на великій замерзлої акваторії взимку – зайва вага вам ні до чого. Тоді, треба брати термос точно під ваші “чайні апетити” (0.5 л – 0.75 л).

Сам посудину термоса повинен бути сталевим! Час термосів з посудиною Дьюара – кануло в лету. Так, вони добре тримають тепло, краще багатьох сучасних китайських термосів. Однак, риболовля – це активний відпочинок. Ризик розбити крихкий посуд занадто великий під час переїздів, переходів… Так що, тут без альтернатив. Залишилося вибрати якісний сталевий термос.

Відразу хочу застерегти: гонитва за дешевизною, самі знаєте куди приводить – скупий платить двічі. Так що, запам’ятайте, що якісний термос не може бути дешевим. Китайський ширвжиток, якщо і тримає тепло на перших порах, то дуже швидко втрачає свої якості або просто ламається механічно в районі клапана.

Про клапанах. Від багатьох своїх знайомих чув скарги, та й сам кілька термосів так зламав. Кнопковий клапан, найчастіше, швидко ламається. Звичайно, зручно: згвинтив кришку-кухоль, натиснув на кнопку – і лей чай з термоса. Але, поломки пригнічують. Мені до вподоби використовувати термоси просто з гвинтовою пробкою: відкрутив кришку-кухоль, викрутив пробку – налив; закрутив. Ламатися нема чому!

Термос, я вважаю, навіть після 12 годин на помірному морозі повинен зберігати чай добре теплим. Або 24 години в осінню чи весняну прохолодну погоду, відповідно. Все, що не витримує цих параметрів – дешевий китайський шлак.

Звичайно, зараз знайти щось “не китайське” – важке завдання. І за оригінальний товар європейських або американських виробників ломлять необґрунтовано високу ціну. При цьому, ніщо не завадить продавцю впарити вам якісний “китай”, який просто випускається там за ліцензії іменитої фірми. Так що, треба відрізняти зовсім дешеві, негідні китайські термоси – від якісних китайських. По-перше, купувати не на базарі, а в спеціалізованих туристичних і рибальських магазинах (не важливо, реальних, або інтернет-магазинах). По-друге, дивитися на якість збірки, зовнішній вигляд (ось, на наведених фото – якісний китайський термос Tramp). По-третє, ціна термоса не може бути менше 15-20$, це як мінімум.

Що стосується наворотів, то непогано, якщо у термоса є ручка, за яку його зручніше переносити або пристебнути до рюкзака. Втім, можна і без ручки – просто носити в рюкзаку або сумці. Також, цікава фішка, якщо кришка являє собою не одну чашку, а розкручується додатково – і виходять дві чашки.

Також, крім самих термосів, знайшли широке поширення і т. н. термокружки. Термокружка дозволяє зберігати чай теплим деякий час. Так, якщо ви п’єте чай на морозі зі звичайної чашки – спершу, буде гарячий, а під кінець – майже холодний, т. к. встигне охолонути. Термокружка зберігає температуру. До того ж, можна закрити кришку, відставити кухоль на пару годин – і потім допити гарячий чай.