Юшка з Сьомги (Червоної риби) Рецепт

5

Сьомга, лосось — не дешеві риби, особливо для жителів Європейської частини. А от на тому ж Далекому Сході Росії, сьомга, кета, горбуша вельми і вельми доступні. Так і у нас, при наявності грошей можна дозволити собі іноді побалувати себе і своїх близьких стравами з червоної риби. Так, сьогодні мова піде про рецепт ухи з сьомги або іншої червоної риби.

Юшка з сьомги, інгредієнти. Для приготування ухи з сьомги нам потрібно:

Голова, хребет із залишками м’яса і хвіст сьомги, все близько 500-600г;

4-5 посередній картоплин;

Одна середня цибулина;

Одна невелика морковочка;

Столова ложка рафінованої соняшникової олії (оліі);

Сіль, мелений перець;

Послідовність приготування ухи з сьомги.

Рибу промити, покласти в каструлю на 3-4 літри залити чистою холодною водою, десь на 2/3 і поставити на плиту. Коли закипить, зменшуємо вогонь. Т. к. чим сильніше бурління киплячій юшки, тим більше каламутній вона вийде. Так, юшка з сьомги, як і з будь-якої іншої червоної риби, апріорі виходить кілька скаламученої, це її фішка! Але зайва замутненность нам ні до чого. Під час готування періодично знімаємо піну. Через 30 хвилин додаємо картоплю, порізану середніми кубиками (як зазвичай на суп) і рослинне масло. Ще через 10 хвилин — додайте порізаний дрібними шматочками цибулю і моркву. Посоліть вуха, згідно вашим смакам та вподобанням до солоності страв. Адже хтось любить майже прісні страви, а деякі — неабияк досолюють. Юшка буде готова, коли картопля звариться і стане м’якою. Це контролюємо, періодично тикаючи в неї ножичком.

В якості спецій і приправ для ухи з сьомги можна застосовувати чорний мелений перець, запашний перець-горошок, імбир, розмарин, свіжу зелень (або сушену), лавровий листочок, пастернак. Але це все за смаком, залежно від того, наскільки пряні страви ви любите. Особисто я обмежуюся сіллю, меленим перцем, кількома горошинами перцю, лавровим листом. Навіть зелень не часто додаю, щоб не перебивала первинний смак і запах юшки і риби. А юшка з сьомги занадто гарна, щоб щось там перебивати! Але дивіться за смаком… Перець горошок, пастернак і імбир кладемо в юшку, відразу, як вона почне кипіти. Інші прянощі кладемо пізніше, разом з порізаною цибулею і морквою. Зелень (можна ще і зубок часнику) додаємо в каструлю з семужьей юшкою перед самою готовністю страви, коли картопля вже зварилася.

Коли риба готова, її витягують з юшки, дають охолонути. Потрібно розібрати голову, хвіст, шматочки тушки. Видаляємо кістки, шкіру (якщо хто не любить). Отримані шматочки м’якоті сьомги зсипаємо назад в каструлю, незадовго до зняття страви з плити. Таким чином ми позбавляємося від не потрібних кісток і можемо сміливо вживати вуха, не побоюючись кісток. Тим більше, так простіше ділити вуха на порції, розливати по тарілках і відразу наділяти кількома шматками риби.

Варіації на тему ухи з сьомги.

Рецепт юшки з філе червоної риби.

Складові для юшки з філе червоної риби (сьомги або форелі):

600-700г філе сьомги (бажано свіже, але можна взяти і червону рибу заморожену);

6-7 середніх картоплин;

2-3 середні цибулини;

2 середні морквини;

150г томатної пасти (О-О, це правда рецепт юшки? ;))

Соняшникова олія для засмажки;

Перець, сіль, зелень

Філе сьомги, якщо воно заморожене — розморозити. Порізати картоплю дрібними кубиками і покласти в каструлю, де вже кипить вода, відразу разом з семужьим філе. Варити юшку треба на невеликому вогні, приблизно 25-30 хвилин. За цей час нарізати ріпчасту цибулю кільцями, а також — морквину. Обсмажити цибулю на сковорідці. Додати моркву і томатну пасту (звичайна зажарка з томатом, ніяких Америк не відкривати…). Додати готову зажарку в юшку, перемішати і подавайте на стіл. Зелень додавати прямо в тарілки.

Юшка з сьомги з додаванням вершків (Фінська вуха)

Для готування фінської юшки з червоної риби нам потрібні такі компоненти:

Приблизно 300г філе сьомги, форелі або лосося;

Середня цибулина;

3-4 середніх картоплини;

300г вершків або домашнього молока;

Столова ложка без гірки пшенично борошна;

Зелень — зелений лук, петрушка, кріп (хто що любить);

Сіль.

Картоплю порізати, як на суп і поставити варити в невеликій каструлі (літри на два). Очікуємо, щоб вода закипіла. Поки, почистимо і поріжемо картоплю середніми кубиками. Цибулину ріжемо на півкільця. Коли вода закипає, її треба посолити і вкинути в каструлю порізані цибулю і картоплю. Як тільки наша майбутня вуха знову закипить, закриваємо кришкою каструлю і далі варимо на повільному вогні від сили 10-15 хвилин. Поки ж, нарізаємо крупно філе сьомги і теж кидаємо його в каструлі. Після чого знову варимо, вже всі разом, протягом ще 10 хвилин. Збиваємо вершки (молоко) разом з борошном. Отриману масу вливаємо в юшку. Тепер треба тільки дочекатися закипання і можна знімати юшку з вогню. Перед подачею до столу, посипати юшку порізаною зеленню.