На підході до Дніпровського риболовного ринку в Києві (знаменита Бухара :)), можна побачити торговців насадкою. Серед черв’яків, мотиля, опариша, не можна не відзначити якісь дивні жовтуваті кульки, що нагадують тісто для домашньої локшини – це мастырка! Саме там я вперше побачив цю насадку. Почувши про її ефективності, я дізнався кілька рецептів, теж спробував і зараз поділюся з вами тим, як приготувати мастырку.
Мастырка – відмінна ароматна рослинна насадка для лову мирної риби: карася, коропа, сазана, ляща, плітки і т. п.
Процес приготування мастырки досить складний – це багатокомпонентна насадка. Але, це все компенсується відмінними показниками уловистости, до того ж, мастырка при правильному підході зберігається досить довго.
Рецепт приготування мастырки в домашніх умовах. Це горохова мастрыка. Для цього нами буде використовуватися:
Горох цільний;
Манка;
Вівсяні пластівці;
Часник;
Соняшникова олія (нерафінована).
Горох замочуємо на ніч. Потім довго варимо до повного розм’якшення. Воду, де варили горох зливаємо в якусь ємність, вона ще стане в нагоді. Потім, нам потрібно протерти його через сито. Вийде м’яка пюреобразная горохова маса.
У каструлю засипаємо вівсяні пластівці і заливаємо водою від гороху. На літр рідини – 1 стакан пластівців. Злегка прокип’ятити, даємо пластівцям набрякнути, напариться. Також, зливши зайву воду, протираємо вівсяну масу через сито. Змішуємо горох з вівсом. Вимішуючи одержану масу, потроху додаємо туди манну крупу, продовжуємо заважати. Отримуємо однорідну масу.
І потім – хід конем! Наливаємо в сковорідку олію і смажимо млинці з нашого тесту. Даємо млинців охолонути на тарілці. Переминаем знову млинці в масу. Загорнувши в ганчірочку х/б, зберігаємо мастырку в холодному місці. Мастырка з гороху готова. Перед риболовлею треба вмішати туди трохи видавленого часнику і знову добре перемішати масу.
Другий, альтернативний рецепт приготування горохового мастырки.
Горох – 1 склянка;
Вода – 400-450мл;
Мед – 1 ч. л;
Білок яйця — 1шт;
Соняшникова олія – 1 ч. л;
Манка.
Варити цілісний горох – це заняття довгий. Тому, можна подрібнити горох в кавомолці або ступці і потім варити цю горохову борошно. Варити достатньо 15-20 хвилин. Ретельно й часто помішуємо, щоб не пригоріло. Починаємо всипати манку, також постійно заважаючи. Маса починає густіти. У підсумку даємо охолонути до температури, щоб не обпікало руки, викладаємо цю в’язку масу на велику дошку і починаємо вимішувати, при необхідності додати густоти – додаємо ще манки. У вымешенную мастырку додаємо один білок яйця, трохи рослинного масла і меду. Готову мастырку, приготований за цим рецептом зберігаємо в х/б тканини в холодильнику.
Discussion about this post