Сьомга, лосось – не дешеві риби, особливо для мешканців Європейської частини. А ось на тому ж Далекому Сході Росії, сьомга, кета, горбуша дуже доступні. Та й у нас, за наявності грошей можна собі іноді дозволити побалувати себе та своїх близьких стравами з червоної риби . Так, сьогодні мова піде про рецепт юшки із сьомги чи іншої червоної риби.
Юшка з сьомги , інгредієнти. Для приготування юшки з сьомги нам потрібно:
Голова, хребет із залишками м’яса та хвіст сьомги, все близько 500-600г;
4-5 середньоньких картопель;
Одна середня цибулина;
Одна невелика морквина;
Столова ложка рафінованої олії (олії);
Сіль, мелений перець;
Послідовність приготування юшки із сьомги .
Рибу промити, покласти в каструлю на 3-4 літри, залити чистою холодною водою, десь на 2/3 і поставити на плиту. Коли закипить – зменшуємо вогонь. Т.к. чим сильніше вирування киплячої юшки, тим каламутнішою вона вийде. Так, юшка з сьомги , як і з будь-якої іншої червоної риби, апріорі виходить дещо замутненою, це її фішка! Але надмірна замутненість нам ні до чого. Під час приготування періодично знімаємо піну. Через 30 хвилин додаємо картоплю, порізану середніми кубиками (як зазвичай на суп) та олію. Ще через хвилин 10 – додайте порізану дрібними шматочками цибулю і моркву. Посоліть юшку, відповідно до ваших уподобань і пристрастей до солоності страв. Адже хтось любить майже прісні страви, а деякі — неабияк досолюють. Юшка буде готова, коли картопля звариться і стане м’якою. Це контролюємо, періодично тикаючи до неї ножичком.
Як спеції та приправи для юшки з сьомги можна застосовувати чорний мелений перець, запашний перець-горошок, імбир, розмарин, свіжу зелень (або сушену), лавровий листок, пастернак. Але це все до смаку, в залежності від того, наскільки пряні страви ви любите. Особисто я обмежуюсь сіллю, меленим перцем, кількома горошинами перцю, лавровим листом. Навіть зелень не часто додаю, щоб не перебивала споконвічний смак і запах юшки та риби. А юшка з сьомги надто гарна, щоб щось там перебивати! Але дивіться за смаком… Перець горошок, пастернак та імбир кладемо у юшку, одразу, як вона почне кипіти. Решту прянощів кладемо пізніше, разом з порізаною цибулею і морквою. Зелень (можна ще й зубок часнику) всипаємо в каструлю із сьомою юшкою перед готовністю страви, коли картопля вже зварилася.
Коли риба готова, її витягають із юшки, дають охолонути. Потрібно розібрати голову, хвіст, шматочки тушки. Видаляємо кістки, шкіру (якщо хтось не любить). Отримані шматочки м’якоті сьомги зсипаємо назад у каструлю, незадовго до зняття з плити. Таким чином ми позбавляємося непотрібних кісток і можемо сміливо вживати юшку, не побоюючись кісток. Тим більше, так простіше ділити юшку на порції, розливати по тарілках і одразу наділяти кількома шматками риби.
Варіації на тему юшки із сьомги .
Рецепт юшки з філе червоної риби .
Складові для юшки з філе червоної риби (семги або форелі ):
600-700г філе сьомги (бажано свіже, але можна взяти і заморожену червону рибу);
6-7 середніх картоплин;
2-3 середні цибулини;
2 середні морквини;
150г томатної пасти (О-о, що, це правда рецепт юшки? ;))
Соняшникова олія для засмаження;
Перець, сіль, зелень
Філе сьомги , якщо воно заморожене – розморозити. Порізати картоплю дрібними кубиками і покласти в каструлю, де вже кипить вода, відразу разом із філе. Варити юшку треба на невеликому вогні, приблизно 25-30 хвилин. За цей час нарізати цибулю кільцями, а також морквину. Обсмажити цибулю у сковорідці. Додати моркву та томатну пасту (звичайна засмажка з томатом, ніяких Америк не відкривати…). Додати готову засмажку у юшку, перемішати і подавайте на стіл. Зелень додавати прямо до тарілок.
Юшка з сьомги з додаванням вершків (Фінська юшка)
Для приготування фінської юшки з червоної риби нам знадобляться такі компоненти:
Приблизно 300г філе сьомги, форелі чи лосося;
Середня цибулина;
3-4 середні картоплини;
300г вершків або домашнього молока;
Столова ложка без гірки борошна пшеничне;
Зелень – зелена цибуля, петрушка, кріп (хто що любить);
Сіль.
Картоплю порізати, як на суп і поставити варити в невеликій каструлі (літра на два). Очікуємо, щоб вода закипіла. Поки що, почистимо і поріжемо картоплю середніми кубиками. Цибулину ріжемо на півкільця. Коли вода закипає, її треба посолити та вкинути в каструлю порізані цибулю та картоплю. Як тільки наша майбутня юшка знову закипить, закриваємо кришкою каструлю і далі варимо на повільному вогні від сили 10-15 хвилин. Поки ж, нарізаємо філе сьомги і теж кидаємо його в каструлі. Після чого знову варимо вже всі разом, протягом ще 10 хвилин. Збиваємо вершки (молоко) разом із борошном. Отриману масу вливаємо у юшку. Тепер потрібно лише дочекатися закипання та можна знімати юшку з вогню. Перед подачею до столу, посипати юшку порізаною зеленню.
Discussion about this post